Kunstenfestival Watou 2019

29 juni t.e.m. 1 september 2019

Kunstenfestival Watou 2019

SAUDADE

Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.

Het thema van de 39ste editie van Kunstenfestival Watou is dit jaar tweeledig maar onlosmakelijk verbonden. Het tot nu toe onvertaalbare ‘Saudade’ is Portugees en staat voor een manier van zijn. Het omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. De mijmeringen die het woord oproept, komen neer op heimwee, melancholie, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong. De Portugese cultuur en het dagelijkse leven van de Portugezen is ervan doordrongen. Zij zijn er fier op en claimen het als een nationale trots. Saudade heeft een fatalistische ondertoon, want het object van je verlangen zal wellicht nooit meer terugkeren. Het laat zich nog het best omschrijven als ‘de liefde die blijft nadat je geliefde is verdwenen’. Saudade roept tegelijkertijd droevige maar ook gelukkige gevoelens op: verdriet om het verlies, maar ook dankbaarheid om de liefde die je hebt mogen beleven. Saudade is droefheid, vermengd met dankbaarheid.

Die moeilijk te omschrijven gemoedstoestand is voor iedereen herkenbaar omdat het verweven zit in het DNA van de mens en tot la condition humaine behoort.


Daarom voegden we ook de quote ‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’ uit de roman Bezonken Rood van Jeroen Brouwers toe. Onze levens zijn doorweven van toevallige voorbijgaande ontmoetingen met elkaar, met de dingen rondom ons, met onze dagelijkse omgeving en met andere culturen. Soms vluchtig en niet echt waarneembaar, soms diep rakend. Soms verbonden, vanuit onze oorsprong, soms losstaand. Meestal niet direct aanwijsbaar en toch ingrijpend.

Deelnemende kunstenaars:


Lisette Den Boon •  Guðný Rósa Ingimarsdóttir •  Karolien SoeteJohan ClarysseWiame HaddadEllen LanckmanJerry KowalskyNicolás LamasDominique De Groenmp WarmingTinus VermeerschKatrien OrlansElise 't HartTheodora Kotsi-FeliciBram EllensChantal PollierMarc KennesRoger de NeefFranca RavetHans DeferKarin BorghoutsBernard DewulfMieke TeirlinckKatrien EveraertMarie Reintjes Nick van WoertRia Verhaeghe/Jasper RigoleEen woud van dingenEls MoorsRoel JacobsJef GeysJacques CharlierElma van HarenFik van GestelStefaan VermuytenBart JanssenAnneke BrassingaPeter RogiersCaroline AlidaB. ZwaalReniere & DeplaHoly Shot •  Paolo CognettiEddie SymkensMatthieu LobelleStief DeSmetChristophe VekemanBart MoeyaertJeroen EisingaChristopher MeerdoAkwasiMichel FrançoisZeger ReyersArno Van VlierbergheFernando PessoaAnn VincentLuc VanderveldeKristof Van HeeschveldeMoya De Feyterteja van hoftenBarbara Callewaert & Jo VerhenneJ. Slauerhoff • Max TemmermanLies CaeyersMerel CremersTinka PittoorsHans Van der HamRoberta PetzoldtJenny YmkerGino LucasParastou ForouharMiho KaijokoWisława SzymborskaKoen KloosterhuisIlya Fedotov-FedorovEsther JansmaJ. SlauerhoffRoel JacobsMarieke BolhuisPaul DemetsStijn VrankenNaoko ItoKamali van BochoveVladimir MoszowskiStefaan De CroockThu Van TranVera Gulikers • Mischa AndriessenSilvia B.Peggy WautersLaura De ConinckPeter VerhelstJanine JongsmaEls CeulemansMarion MoskowitzRoland Jooris • Arjan SpannenburgErik BuijsStéphanie SaadéMatthieu LobelleTomoko SugimotoMarieke Lucas RijneveldJoseph KlibanskyBram Ellens Anjet Van LigneStief DeSmetChristophe Vekeman

Zeger Reyers11
Barbara&Jo_OmTerVerst
ChristopherMeerdo_Metadata2
MichelFrancois_RetenueD'eau3
KarolienSoete_TouchMeplease2
JosephKlibansky_LeapOfFaith2
Jacques Charlier
Nick Van Woert 4
MerelCremers_Vissen_Equinox1
ParastouForouhar_WrittenRoom
StefaanDeCroock_Strook
MariekeBolhuis_Untitled
VeraGulikers1
NaokoIto
StiefDesmet_ParadisePrototype2
Reniere&Depla_Bergbeelden

KINDERPARCOURS

Adem in, adem uit


Kunstenfestival Watou, dat is kijken naar kunst en proeven van poëzie op spannende locaties, ook voor ons jongste publiek. Het centrale thema van de tentoonstelling, en dan specifiek de zin ‘niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’, keert dan ook terug in het kinderparcours. Auteur Anne-Marie Van Herck en illustratrice Inge Bogaerts ontwikkelden op basis van hun boekenreeks Adem in, adem uit, een belevingsinstallatie in de Parochiezaal waar families even tot rust kunnen komen en contact kunnen maken met zichzelf en elkaar. De installatie helpt om plaats te maken in onze hoofden voor de dingen die er echt toe doen. Het eerste boek in de reeks heet Reis in de aarde, en ook dat vindt een plaats op het parcours, in de veranda van het Festivalhuis. Daar werd een luisterplek ingericht waar kinderen zich nog eens kunnen verdiepen in hun innerlijke gevoelswereld.

Om het educatieve luik verder wat extra kleur te geven, maakte Inge Bogaerts op vraag van Kunstenfestival Watou ook een gidsend boekje vol verbinding en rust. Aan de hand van allerlei leuke denk- en doe-opdrachten gaan de kinderen samen met hun gidsen Ti, Mo en Thé op wandel langsheen de kunstwerken op het parcours. Wie de opdrachten tot een goed einde brengt, komt bovendien ook steeds dichter bij de schatkist...

Lees meer: