Verzamelde verhalen #4

Tussen taal en beeld

Kunstenfestival Watou 2012

7 juli t.e.m. 2 september 2012

Kunstenfestival Watou 2012

“Er zijn er die vinden dat je objectief naar kunst kan kijken, maar daar ben ik het hartsgrondig mee oneens. Omdat het altijd een totaalervaring is. Omdat het toch gaat over geraakt worden, of minstens in beweging gezet. En zo zit elke toeschouwer er
onvermijdelijk met zichzelf tussen. Hij kijkt en luistert, en alles: bagage, gedachten, herinneringen, dromen, verlangens, gevoeligheden, beïnvloedt de perceptie. En dat maakt het ook fascinerend. Want zo krijgt kunst die duizenden interpretaties die haar allemaal samen maken tot wat ze is: een bron die nooit opdroogt en blijft inspireren.”


De bovenstaande aanhaling die cultuurjournaliste Griet Op de Beeck enige tijd geleden in De Morgen publiceerde, weerspiegelt perfect waar we ook dit jaar met het Kunstenfestival Watou voor staan.
Voor onze vierde editie kregen de deelnemende dichters, schrijvers en kunstenaars weer een leidraad mee: van toevallige ontmoetingen en de dingen die niet écht voorbijgaan.


Verzamelde verhalen #4: ontmoetingen met kunstenaars, schrijvers, dichters en de dingen die hen bezighouden. Net zoals bij de vorige edities groeit de artistieke inhoud van Kunstenfestival Watou organisch rond de eigengemaakte visie van kunstenaars, schrijvers, dichters en curatoren. Of zoals Chris Dercon, Belg en directeur van Tate Modern het formuleert: “Vroeger was de curator heilig, hij koos wat getoond moest worden. Dat model is voorbij. We werken nu als een faculteit, een klein atelier, in teamverband iets samen maken wat je op het publiek loslaat.” Uit het samenbrengen op locatie in Watou ontstaan raakvelden in sfeer, inhoud, techniek en materiaalgebruik. Op de rand ervan krijg je ontmoetingen met het publiek.
Met wat geluk zindert het. De bezoeker kijkt, ziet, leest, luistert, hoort, voelt, denkt, kiest, interpreteert, reflecteert:
gaat naar huis met eigen herinneringen en reflecties. Daar precies zit de kracht en de waarde van kunst: het voegt iets toe aan ons eigen zijn. En dan, na het voedsel voor de geest: een terrasje op de markt.
Zomeren in Watou: kleine momenten van gelukzaligheid. Samen met alle kunstenaars, schrijvers, dichters, partners en medewerkers wens ik u een zalig ontspannend zomers kunstbad.


Jan Moeyaert

Intendant Kunstenfestival Watou

Zomer 2012

Deelnemende kunstenaars:


Wim Opbrouck Bart Moeyaert Sofie Muller Meggy Rustamova Ferhat Özgür Fabrice Samyn Alex Verhaest Taryn Simon Sergey Bratkov Boris Mikhailov Duane Michals Torbjorn RodlandJiri Kovanda Matt Mullican Nina Beier Koen Van den Broek ‘Coming World’ Zhang Huan Leonard Nolens Lawrence Malstaf Tom & Roland Jooris Ieva Epnere Hamza Halloubi Carlos Drumond de Andrade Randall C. Michelangelo Pistoletto Hedwig Speliers Nick Hullegie John Isaacs Ruben Bellinkx Jimmy Kets Andreas Hetfeld  Claude Van den Berge

P7050055
P7050167
P7050146
P7150097
P7050094
P7050023
P7050262
P7050227
P7050126
P7050081