'TRAAM

Vanaf 11 september 2020

Wie buiten de openingsuren langs IJsberg wandelt (vrij-za-zo van 12u00 tot 18u), is niet voor niets gekomen. Zo is er steeds het poëzieparcours langs de Damse vesten, maar ook... '𝗧𝗥𝗔𝗔𝗠

Vanaf vrijdag 11 september zetten we bij IJsberg elk weekend een andere kunstenaar op straat: niet helemaal, maar toch. Onze kunstwisselvitrine 'TRAAM in de Burgstraat wordt elke vrijdag voor een week ingenomen door een kunstenaar die één van zijn favoriete werken presenteert.

'TRAAM #1

Yvan Derwéduwé

11.09.2020

Het oeuvre van Yvan Derwéduwé oogt speels. Steeds terugkerend zijn de triviale elementen die hij uit de werkelijkheid plukt, zoals een toilet of een computerspel. Zijn oog valt steeds op kleine, banale details, waar wij zouden aan voorbijgaan. Enerzijds houdt hij zich bezig met artistieke interventies: ingrepen in de publieke ruimte, zoals bijvoorbeeld het schilderen van de voornamen Piet of Ivo op het asfalt van de straten.

'TRAAM #4

Maarten De Naeyer

02.10.2020

Maarten De Naeyer (1992) woont en werkt in Leuven. Hij experimenteert als beeldend kunstenaar constant met vormen en texturen die resulteren in abstracte grafische werken, zoals deze BloomAls grafisch ontwerper wil De Naeyer ontsnappen aan de digitale wereld die de grafische wereld vandaag domineert. Geïnspireerd door lino-snedes snijdt hij abstracte composities uit verschillende materialen, die hij vervolgens met drukkersinkt overbrengt op een andere ondergrond.

'TRAAM #7

Koen Vanmechelen

23.10.2020

Als onderdeel van het Stadsfestival zal de komende tijd het werk Energy, communication and life van Koen Vanmechelen te zien zijn in onze kunstwisselvitrine in de Burgstraat. Koen Vanmechelen is een internationaal conceptueel kunstenaar die werkt met schilderijen, tekeningen, fotografie, 3D-technieken, video, installaties en sculpturen. Centraal in zijn oeuvre staat de kip, die door zijn projecten zowel als kunstwerk en als metafoor voor de samenleving naar voren komt.

'TRAAM #2

Randall Casaer

18.09.2020

Hij noemt zichzelf artiest, auteur, tekenaar, mensenfluisteraar, winkelier en grommelpot. Hoe dan ook: taal loopt als een rode draad doorheen al het artistieke werk van Randall Casaer. Zijn tekeningen zijn vaak schetsachtig en lijken onafgewerkt. Zelf wantrouwt hij gedachten en tekeningen die af zijn, ze ademen en leven in zijn ogen minder dan de ruwe schets. Zijn teksten en tekeningen zijn niet altijd even vrolijk en roepen vaak melancholie, verdriet en nostalgie op bij de toeschouwer.

'TRAAM #5

Marleen Lamote

09.10.2020

Marleen Lamote studeerde in 2006 af als fotografe aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Ze was ooit laureate van het Kunstsalon Brugge en meer recent van een fotografiewedstrijd in Sint-Martens-Latem. Haar foto’s zijn gekenmerkt door weglaten, uitpuren, naar de essentie gaan. Ze bevinden zich op de grens tussen schilderkunst, grafiek en fotografie.

'TRAAM #8

Leonid Tishkov

23.12.2020

Private Moon ontstond in 2003 als een mobiele installatie en ontvouwde zich als een visueel gedicht dat het verhaal vertelt van een man die de maan ontmoet. Hij beslist om bij haar te blijven. De romantische Russische kunstenaar Leonid Tishkov vereenzelvigt zich met zijn personage door zijn eigen persoonlijke verlichte maan mee te nemen op reizen naar alle uithoeken van de wereld.  Een installatie was in 2013 ook te zien op Kunstenfestival Watou. En nu bij IJsberg als onderdeel van de ‘Moonwalk’, te beleven t.e.m. 17 januari.

'TRAAM #3

Banksy

25.09.2020

Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van Banksy, de Britse kunstenaar die onder een pseudoniem werkt. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn te vinden in het straatbeeld van verschillende Europese steden, maar ook daarbuiten. Hij combineert graffiti met sjablonen, een techniek die hem intussen typeert. Zijn stijl schippert tussen kunst en vandalisme en zijn boodschap is doorgaans pacifistisch en antikapitalistisch.

'TRAAM #6

Bengt Lindström

16.10.2020

Kunstenaar Bengt Karl Lindström was een van de bekendste eigentijdse kunstenaars van Zweden. Lindström heeft zijn werk wereldwijd geëxposeerd en zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren, instellingen en musea. Hij overleed in 2008 in Zweden. Het oeuvre van Lindström bestaat uit schilderijen van olieverf en acryl, muurschilderingen, lithografieën, etsen, aquagravures, zeefdrukken, sculpturen en mozaïeken. De kunstenaar was een belangrijk lid van de Cobra-beweging.