Stichting IJsberg

'TRAAM

'TRAAM

Vanaf 11 september 2020

Wie buiten de openingsuren langs IJsberg wandelt (vrij-za-zo van 12u00 tot 18u), is niet voor niets gekomen. Zo is er steeds het poëzieparcours langs de Damse vesten, maar ook... '𝗧𝗥𝗔𝗔𝗠


Vanaf vrijdag 11 september zetten we bij IJsberg verschillende kunstenaars op straat: niet helemaal, maar toch. Onze kunstwisselvitrine 'TRAAM in de Burgstraat wordt geregeld ingenomen door een kunstenaar die één van zijn favoriete werken presenteert.

'TRAAM #1

Yvan Derwéduwé

11.09.2020


Het oeuvre van Yvan Derwéduwé oogt speels. Steeds terugkerend zijn de triviale elementen die hij uit de werkelijkheid plukt, zoals een toilet of een computerspel. Zijn oog valt steeds op kleine, banale details, waar wij zouden aan voorbijgaan. Enerzijds houdt hij zich bezig met artistieke interventies: ingrepen in de publieke ruimte, zoals bijvoorbeeld het schilderen van de voornamen Piet of Ivo op het asfalt van de straten.


'TRAAM #4

Maarten De Naeyer

02.10.2020
Maarten De Naeyer (1992) woont en werkt in Leuven. Hij experimenteert als beeldend kunstenaar constant met vormen en texturen die resulteren in abstracte grafische werken, zoals deze BloomAls grafisch ontwerper wil De Naeyer ontsnappen aan de digitale wereld die de grafische wereld vandaag domineert. Geïnspireerd door lino-snedes snijdt hij abstracte composities uit verschillende materialen, die hij vervolgens met drukkersinkt overbrengt op een andere ondergrond.

'TRAAM #7

Koen Vanmechelen

23.10.2020Als onderdeel van het Stadsfestival zal de komende tijd het werk Energy, communication and life van Koen Vanmechelen te zien zijn in onze kunstwisselvitrine in de Burgstraat. Koen Vanmechelen is een internationaal conceptueel kunstenaar die werkt met schilderijen, tekeningen, fotografie, 3D-technieken, video, installaties en sculpturen. Centraal in zijn oeuvre staat de kip, die door zijn projecten zowel als kunstwerk en als metafoor voor de samenleving naar voren komt. 

'TRAAM #10

FINN PEDERSEN

26.02.2021Finn Pedersen werd geboren op het eiland Bornholm in Denemarken. Hij wordt vaak omschreven als een neo-Cobra-kunstenaar.Als 22-jarige nam hij deel aan een grote Cobra-expositie in de Court-Gallery van Kopenhagen.

Blue Dream is een typerend werk voor Petersen: dik aangezet en opgebouwd uit felle en pure kleuren. Het werk straalt melancholie én blijheid uit maar de boodschap blijft mysterieus. Het schilderij speelt met de gevoelswereld van de kijker en als in een droom verandert het beeld voortdurend. De voorstelling zelf is echter één brok helderheid.

'TRAAM #13

William Ludwig Lutgens

02.07.2021
De twee sculpturen van William Ludwig Lutgens maken deel uit van een grotere groep. Samen spelen ze de stoelendans. Hierbij is het aantal stoelen steeds kleiner dan het aantal spelers: een ‘zero-sum game’, waarbij het gemeenschappelijke doel niet gedeeld kan worden en het succes van de ene gepaard gaat met het verlies van de andere. Op een speelse wijze interpreteert Lutgens zo aspecten uit het kapitalistische systeem.

'TRAAM #2

Randall Casaer

18.09.2020
Hij noemt zichzelf artiest, auteur, tekenaar, mensenfluisteraar, winkelier en grommelpot. Hoe dan ook: taal loopt als een rode draad doorheen al het artistieke werk van Randall Casaer. Zijn tekeningen zijn vaak schetsachtig en lijken onafgewerkt. Zelf wantrouwt hij gedachten en tekeningen die af zijn, ze ademen en leven in zijn ogen minder dan de ruwe schets. Zijn teksten en tekeningen zijn niet altijd even vrolijk en roepen vaak melancholie, verdriet en nostalgie op bij de toeschouwer.

'TRAAM #5

Marleen Lamote

09.10.2020Marleen Lamote studeerde in 2006 af als fotografe aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Ze was ooit laureate van het Kunstsalon Brugge en meer recent van een fotografiewedstrijd in Sint-Martens-Latem. Haar foto’s zijn gekenmerkt door weglaten, uitpuren, naar de essentie gaan. Ze bevinden zich op de grens tussen schilderkunst, grafiek en fotografie.


'TRAAM #8

Leonid Tishkov

23.12.2020
Private Moon ontstond in 2003 als een mobiele installatie en ontvouwde zich als een visueel gedicht dat het verhaal vertelt van een man die de maan ontmoet. Hij beslist om bij haar te blijven. De romantische Russische kunstenaar Leonid Tishkov vereenzelvigt zich met zijn personage door zijn eigen persoonlijke verlichte maan mee te nemen op reizen naar alle uithoeken van de wereld.  Een installatie was in 2013 ook te zien op Kunstenfestival Watou. En nu bij IJsberg als onderdeel van de ‘Moonwalk’, te beleven t.e.m. 17 januari.

'TRAAM #11

EPHAMERON

30.03.2021Eva Cardon (1979), oftewel Ephameron, studeerde illustratieve vormgeving en schilderkunst. Haar pseudoniem verwijst naar de vluchtigheid en veranderlijkheid van het leven. In haar werk documenteert Ephameron intieme, onopvallende drama’s die samen een mensenleven vormen. Met ‘Nooit meer alleen’ gaat Ephameron op zoek naar een (beeld)taal om verschillende facetten van het moederschap aan het begin van de 21e eeuw vast te leggen.

Van 30 april t.e.m. 30 mei installeert Ephameron zich hier in het 'pop-up atelier' van IJsberg, als tweede in een reeks van opeenvolgende kunstenaars.

'TRAAM #3

Banksy

25.09.2020


Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van Banksy, de Britse kunstenaar die onder een pseudoniem werkt. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn te vinden in het straatbeeld van verschillende Europese steden, maar ook daarbuiten. Hij combineert graffiti met sjablonen, een techniek die hem intussen typeert. Zijn stijl schippert tussen kunst en vandalisme en zijn boodschap is doorgaans pacifistisch en antikapitalistisch.

'TRAAM #6

Bengt Lindström

16.10.2020


Kunstenaar Bengt Karl Lindström was een van de bekendste eigentijdse kunstenaars van Zweden. Lindström heeft zijn werk wereldwijd geëxposeerd en zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren, instellingen en musea. Hij overleed in 2008 in Zweden. Het oeuvre van Lindström bestaat uit schilderijen van olieverf en acryl, muurschilderingen, lithografieën, etsen, aquagravures, zeefdrukken, sculpturen en mozaïeken. De kunstenaar was een belangrijk lid van de Cobra-beweging.

'TRAAM #9

ROGÉRIO REIS &

PASCAL BIRCHER

22.01.2021Voor de serie Personne n’appartient à personne fotografeerde de Braziliaanse kunstenaar Reis drie jaar lang schaars geklede mensen op de stranden van Rio. Hun gezichten verborg hij achter kleurrijke bolletjes of rechthoeken. De mensen worden zo letterlijk anoniem, gaan op in de massa. Met Signal zoekt de Engelsman Bircher naar het onvatbare. Zijn zoektocht is toegespitst op de vraag ‘Waar zal het ooit allemaal eindigen?’ Het werk is gebaseerd op een button die een personage uit de film The Truman Show draagt.

'TRAAM #12

JoHAN SIX

04.06.2021Johan Six is een verhalenverteller ‘pur sang’. Hij graaft graag in het verleden en worstelt in zijn kunstuitingen al jaren met de vergankelijkheid en de relativiteit van alles. Zijn installaties kan je lezen als doorwrochte emoties en beschouwingen. Geschiedenis, erfgoed, kleine histories van mensen en dingen boeien hem mateloos. Van opleiding is hij graficus. Oude boeken en geschriften zijn dikwijls een bron van inspiratie. Van 4 t.e.m. 27 juni installeert Six zich in het 'pop-up atelier' van IJsberg, waar hij vrijwel ieder weekend aanwezig is.