Stichting IJsberg

verzamelde verhalen tussen taal en beeld...

OVER

STICHTING IJSBERG

Stichting IJsberg is een werkplaats en een presentatieplatform, die boeiende en verfrissende activiteiten met taal en beeld als rode draad organiseert. Door boeken en beeldenmakers zijn wij gepassioneerd. Wij leggen de nadruk op discipline-overschrijdende beleving, en willen waar en hoe dan ook altijd verhalen vertellen. Dat doen we door het organiseren van exclusieve programma’s rond schrijvers, dichters en beeldende kunstenaars. Zin in een filmvertoning, een theatervoorstelling,  een expo, een lezing, een literair diner, een muziekperformance, een schrijf- en leesclub of een teken– of drukatelier? Of vertoef je liever in onze sfeervolle leescafé en boekshop? We kijken uit naar jouw bezoek!

"ALL ART IS A FORM OF LITERATURE"

Fernando Pessoa

LEESCAFÉ

BOEKSHOP

Snuister bij een bezoek zeker ook eens in de boekenwinkel. Naast een zorgvuldig geselecteerd en verrijkend aanbod aan boeken, vind je hier ook enkele hebbedingen om te koesteren. Authentiek naar inhoud en vorm, uitgezocht met aandacht voor originele Belgische makers.In het leescafé kan je een bezoek aan de site starten of afsluiten met een heerlijke koffie, thee of een fris aperitief. Je kan hier ook doorlopend terecht om de kleine honger te stillen. Samenwerking met lokale ambachtelijke bedrijven staat centraal. Bij mooi weer is het groene terras geopend en zowel binnen als buiten is er ook gedacht aan de jongste bezoekers.

PARAZART

‘Parazart’ is een tentoonstellingreeks waarvoor Stichting IJsberg telkens twee kunstenaars selecteert die in overleg nieuw of bestaand eigen beeldend werk in één ruimte samenbrengen. Als het goed is, ontstaat – per toeval/par hasard- in dialoog, in confrontatie of in symbiose, een extra inhoudelijke of artistieke gelaagdheid. 

'Geschreven, Getekend en Gedrukt'. Bij IJsberg hebben we graag aandacht voor taal en beeld, en dus illustratoren en dichters. Zij verbinden hun beeldend en schrijvend werk, vullen elkaars œuvre aan. Wij vertalen dat in boeiende kleine GGG-expo’s. Elke GGG krijgt bovendien auditieve en visuele aandacht op ons Poëzieparcours langs de Damse vestingen en op de groeiende ‘Stenen woordenwandeling’ in het historisch centrum van de stad. Voor elke GGG wordt ook een ‘IJsbergatelier’ geprogrammeerd.

GGG & Poëzieroute

Stadsfestival Damme

Stadsfestival Damme presenteert elk jaar een mix van verzamelde verhalen. De kracht van het woord en de macht van het beeld spelen de hoofdrollen. Met een combinatie van onder andere literatuur, poëzie, beeldende kunst, fotografie, filosofie, erfgoed,  natuur en gastronomie brengt Stadsfestival Damme een belevingsfestival voor jong en oud. Damme geeft je zo graag tijd voor onthaasting, ontdekking en ontmoeting.

Zomer- en winterzinnen

Onder de noemer Zomerzinnen en Winterzinnen staan er op weekend- en feestdagen regelmatig kleine maar fijne evenementen op de agenda die graag een brug slaan naar verschillende kunstdisciplines. Het gevarieerd aanbod bestaat uit open ateliers, intieme concerten, verrassende workshops en boeiende vertellingen. Bij mooi weer gaan deze geregeld buiten door. De kalender wordt in de loop van het jaar aangevuld met nieuwe ontdekkingen, neem dus zeker een kijkje op de website.


De plaatsen voor deze voorstellingen zijn steeds beperkt. Wil je zeker zijn van een plek, schrijf je in via info@stichtingijsberg.be.

'TRAAM

We zetten bij IJsberg elk weekend een andere kunstenaar op straat: niet helemaal, maar toch. Onze kunstwisselvitrine 'TRAAM in de Burgstraat wordt elke vrijdag voor een week ingenomen door een kunstenaar die één van zijn favoriete werken presenteert.

POP-UP ATELIER

Tijdens de pop-up ateliers komen kunstenaars zich tijdelijk nestelen in IJsberg. Enerzijds exposeren ze hier hun werk, anderzijds zijn ze er ter plekke aan het werk in hun atelier.

Zo je kan je hen aan het werk te zien en/of om even van gedachten te wisselen.

verzamelde verhalen tussen

Taal en beeld...