Stichting IJsberg

WISLAWA

SZYMBORSKA

30/05/2019—2/06/2019

Wislawa Szymborska

Toen de Poolse dichteres Wislawa Szymborska (1923-2012) in 1996 de Nobelprijs voor Literatuur won, omschreef het Nobelcomité haar als de 'Mozart van de poëzie'. Ondanks haar kleine oeuvre is de wereldberoemde Szymborska een van de meest gelezen en gelauwerde dichters van haar tijd. Tijdens de expo Nie Wiem* kan je bij IJsberg haar tedere kijk op de alledaagse dingen ontdekken aan de hand van haar speelse en ironische gedichten en persoonlijke collages. Hedendaagse collage-kunstenaars Sammy Slabbinck, Luc Fierens, Ria Verhaeghe en Stefaan De Croock (Strook) tonen er met eigen werk hun interpretatie van haar levenswerk aangevuld met werk van schilder Bruno Van Dycke en beeldhouwer Bart Leenhouwers.

De expo is vrij toegankelijk op weekend- en feestdagen van 11u tot 18u. Tijdens de schoolvakanties is IJsberg open van woensdag tem zondag. Je kan de expo dus ook bezoeken tijdens het Hemelvaartweekend (30/05 tem 2/06) en op Pinkstermaandag (10 juni).

Poëzieroute

Aanvullend op deze expo is er de poëziewandeling langsheen een deel van de vesten van Damme. Op tien plaatsen vind je hier subtiel aangebrachte poëzietafels terug met daarop telkens een gedicht en een op maat gemaakte illustratie door gerenommeerde illustratoren als Sabien Clement, Charlotte Peys en Ward Zwart. Woord en beeld gaan zo op heel directe wijze met elkaar in interactie. De drie luisterhoorns verspreid over het parcours voegen ook een auditief luik toe aan deze route.

*'Nie wiem' of 'Ik weet het niet.' was Szymborska's favoriete antwoord op allerhande vragen: het begin van een queeste naar meer kennis.


Deze expo wordt verzekerd en ondersteund door Eeckman Art&Insurance.