'T RAAM

ELKE WEEK VANAF 11 SEPTEMBER 2020

Vanaf vrijdag 11 september zetten we bij IJsberg elk weekend een andere kunstenaar op straat: niet helemaal, maar toch. Onze kunstwisselvitrine 'TRAAM in de Burgstraat wordt elke vrijdag voor een week ingenomen door een kunstenaar die één van zijn favoriete werken presenteert.

'TRAAM #01

Yvan Derwéduwé

Het oeuvre van Yvan Derwéduwé oogt speels. Steeds terugkerend zijn de triviale elementen die hij uit de werkelijkheid plukt. Toch schuilt achter het triviale een diepere laag. Zo laat hij zich leiden door de emotie ‘ressentiment’: de wrok en de neiging om wraak op iets of iemand te nemen. Zijn sculpturen ondergaan dan ook brute transformaties, hoewel ze teder en poëtisch van aard blijven.

'TRAAM #03

Banksy

Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van Banksy, de Britse kunstenaar die onder een pseudoniem werkt. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn te vinden in het straatbeeld van verschillende Europese steden, maar ook daarbuiten. Hij combineert graffiti met sjablonen, een techniek die hem intussen typeert. Zijn stijl schippert tussen kunst en vandalisme en zijn boodschap is doorgaans pacifistisch en antikapitalistisch. Het werk dat wij deze week in ‘TRAAM presenteren is een zeefdruk in beperkte oplage van het werk Toxic Mary.

'TRAAM #05

Marleen Lamote

Marleen Lamote studeerde in 2006 af als fotografe aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Ze was ooit laureate van het Kunstsalon Brugge en meer recent van een fotografiewedstrijd in Sint-Martens-Latem. Haar foto’s zijn gekenmerkt door weglaten, uitpuren, naar de essentie gaan. Ze bevinden zich op de grens tussen schilderkunst, grafiek en fotografie. Zelf beschrijft ze haar stijl als een minimalistische vorm van poëzie, die schommelt tussen voelen en zien. Er gaat dan ook steeds een poëtische kracht van haar werk uit.

'TRAAM #02

Randall Casaer

Hij noemt zichzelf artiest, auteur, tekenaar, mensenfluisteraar, winkelier en grommelpot. Hoe dan ook: taal loopt als een rode draad doorheen al het artistieke werk van Randall Casaer. Zijn tekeningen zijn vaak schetsachtig en lijken onafgewerkt. Zelf wantrouwt hij gedachten en tekeningen die af zijn, ze ademen en leven in zijn ogen minder dan de ruwe schets. Zijn teksten en tekeningen zijn niet altijd even vrolijk en roepen vaak melancholie, verdriet en nostalgie op bij de toeschouwer.

'TRAAM #04

Maarten De Naeyer

Maarten De Naeyer (1992) woont en werkt in Leuven. Hij experimenteert als beeldend kunstenaar constant met vormen en texturen die resulteren in abstracte grafische werken, zoals deze Bloom.

Geometrische en organische vormen werken op elkaar in waardoor een uitgepuurde spanning ontstaat. De Naeyer gebruikt bovendien bijna uitsluitend zwart en wit en geeft zijn werken steeds suggestieve titels, die de kijker aan het denken zetten.

'TRAAM #06

Bengt Lindström

Kunstenaar Bengt Karl Lindström was een van de bekendste eigentijdse kunstenaars van Zweden. Lindström heeft zijn werk wereldwijd geëxposeerd en zijn kunst is vertegenwoordigd in de collecties van bedrijven, particulieren, instellingen en musea. Hij overleed in 2008 in Zweden.

Het oeuvre van Lindström bestaat uit schilderijen van olieverf en acryl, muurschilderingen, lithografieën, etsen, aquagravures, zeefdrukken, sculpturen en mozaïeken.

'TRAAM